Bondehæren kommer

Mandag er det duket for oppgjør mellom bondestand og arbeiderklasse når OBOS-ligaens selverklærte bønder tar turen til bygda. Bondehæren har fått ferten av Eliteserien, og vi trenger DEG på Consto for å vippe kampen vår vei.

Annonse:

Identitet

Mens resten av fotballfans fra byen står og synger «For en gjeng med bønder», samtidig som de heier på et lag med navn etter en av områdets bondegårder, har B-gjengen og Bryne aldri vært redde for å vise at de kommer fra et av Norges største og viktigste landbruksområder. Supporterne fra Garborgs hjemtrakter omtaler seg selv som Bondehæren, og da de nådde cupfinalen i 2001 tok noen av de rødkledde seg til Ullevaal i en traktor fylt med hjemmedyrkede godsaker som de solgte på veien.

Rødtrøyene fra Jæren hadde sin storhetstid på 70- og 80- tallet, en periode som toppet seg med seriesølv i -80 og -82 og NM-gull i -88. I 2016 rykket de ned til andredivisjon, etter 45 sesonger på de to øverste nivåene. Årene utenfor toppfotballen ble nok flere enn de fleste banditter og bønder satte pris på, og først i 2021 var de tilbake på nest øverste nivå. De to første sesongene etter «hjemkomsten» landet de midt på tabellen, mens de i fjor fikk en sjetteplass og retten til kvalifiseringskamp borte mot Start. Og det ble en kamp de «vant» uten nevneverdig svette, både på grunn av mangel på (under)varme og mangel på aktivitet.

Deretter ble det stopp mot Kristiansund etter straffespark, men i år har Kevin Knappens menn løftet seg enda et hakk, og laget vi møter på mandag ligger per i dag på andreplass og direkte opprykk. De har også forsterket laget i sommervinduet, og Sanel Bojadzic fra Levanger – OBOS-ligaens toppscorer så langt i sesongen – spiller nå i rødt. Sanel får dermed sin tredje mulighet på én måned til å score mål mot oss. Så langt har han imidlertid ikke lyktes.

Arne, Herman, Kevin og Kevin

Bryne har bønder, jordbruk, Garborg og Knappen. Vi har arbeidere, industrihistorie, Wildenvey og Nicol. Selv om få på tribunene i Bryne faktisk er bønder, og industrien i Eiker for en stor del er historie, er det en del av vår arv og identitet.

Fotballpresidenten i 1920 omtalte 10-årsjubilanten Mjøndalen som «en pioner på landsbygden». Mer enn hundre år senere synes jeg fortsatt beskrivelsen passer oss bra. Det sier noe om hvem vi er, og at vi som en klubb fra bygda må våge å gå litt andre veier enn de store fra byene.

Det var ikke rike onkler eller store markeder som tok oss til cupfinale i 1924, eller som feide Brann av banen den 26. november i 2014. Det var engasjement, innsats og kameratskap. Det var samholdet og lagspillet, stolt identitet, kjærligheten til bygda og gleden over felleskapet i fotballen – pluss en solid dose av lillebrors trass. Undervurder aldri trassen.

Mandag er det duket for duell mellom bønder fra Bryne og pionerer fra landsbygda, mellom Haugtussa og Hjembygdens sanger, mellom Kevin og Kevin.

Jeg holder en knapp på Nicol.

🤎Se hverandre i øynene og si hei. Signert i blod 🤎

Annonse fra Obos-ligaen: