Du gjør en forskjell
Lørdag møter vi tabelltoer Sogndal. Seks poeng opp kan bli til tre, og kvalikplass er innen rekkevidde. Det gir kanskje ikke mening å snakke om opprykk akkurat nå, men det er lov å drømme. Det gir mening å drømme – drømme stort.
Drømmer, frykt og magimatikk
Fotball er en arena hvor følelsene blir forsterket, og får lov til det. Jeg er en sindig, rolig og egentlig ganske introvert 54-åring, som i to ganger 45 blir uforutsigbar, ubalansert, høylytt og utagerende. Følelsene ligger ikke utenpå kroppen - de gjennomsyrer kroppen fra innerste beinmarg til ytterste negl. Men det er utenpå de synes, og høres. Det er hat, det er frykt, det er glede, og det er kjærlighet – alt forsterket 1000 ganger. Det er følelser som falt i gryta med styrkedråper da de var små, følelser som er like lette å roe som en fireåring på julaften, like forutsigbare og logiske som robotstøvsugeren vår, miss Pointless. Det er ikke rasjonelt, det er et følelsesmessig friminutt. To små timer hvor det du kjenner på, får lov til å komme til utrykk uten grundig prosessering i toppetasjen. Noen sverger til yoga, tai chi eller mindfullness for å finne kroppslig og mental balanse. For meg hjelper det godt å få blåst ut litt uprosessert, mental møkk på tribunen, sammen med en herlig gjeng, som også først finner noe i nærheten av mental balanse, når dommeren blåser av. Sammen med disse blir gleden over seier multiplisert, mens sorgen ved tap blir dividert. Det er enkel magimatikk.
Vi håper på seier, og frykter å tape.
Men vi drømmer om øyeblikk som i Ulsteinvik.
Kjøp billetter her
Dream on
Sogndal og Mjøndalen er på mange områder ganske like. Det som er forskjellig, symboliseres på et vis med Flo. Ikke fordi de har spilt på laget, eller var mange gode fotballspillere fra samme sted og familie. Det er årsaken til at de havnet i Sogndal, som viser forskjellen på klubbene - de ser Sogndal som sin lokale storklubb. Det er 15 mil fra Flo til Sogndal. Eller 2 timer og 27 minutter i bil. Innenfor den samme distansen fra Mjøndalen finner vi, ved en kjapp telling, per i dag 8 Eliteserieklubber og 6 OBOS-lag.
Uansett er ingen av klubbene målet og den endelige destinasjonen, for en ung spiller med ambisjoner og drømmer. Han drømmer større, han drømmer videre.
Men også disse drømmer om øyeblikk som i Ulsteinvik.
Noen ender likevel med å finne drømmen i Mjøndalen, som Mads, Christian og Jokke. For andre er Mjøndalen et springbrett, et verktøy for å nå dit. Klubben kan gi talentene gode rammer for å utvikle seg, gjøre de til bedre spillere, og gi de en arena for å vise seg frem. De kan la de gå videre når muligheten byr seg, og drømmen deres kan gå i oppfyllelse. Vi som omgir klubben kan sørge for at de trives så godt her i Mjøndalen, at de ser tilbake på tiden, stedet og supporterne med gode tanker, noen som hjalp de på veien mot drømmen. Så kanskje de ønsker å komme tilbake en gang i fremtiden.
Gjør det noen forskjell om jeg ser kampen hjemme, eller på stadion?
Spørsmålet dukker opp iblant, og på «Brune venner» nylig. Svaret er selvsagt, JA! Det er to gode grunner, men sannsynligvis flere. For det første, og mest opplagte, er pengene du legger igjen på Consto mer nyttige for klubben, enn de du legger igjen hos TV2 og på butikken. For det andre er støtten og engasjementet du legger igjen på stadion, mer motiverende for gutta, enn det du legger igjen i egen stue. For det er slik at din innsats og tilstedeværelse på stadion, har betydning for spillernes innsats, og dermed også resultatet av kampen. Jeg har sagt det før – gutta blør ikke for penger, de blør ikke for drakta heller. De blør for menneskene som drakta representerer. Det er ikke muligheten for en utenlandskontrakt, som gir Kristian motivasjon til å ta et ekstra løp for å få den jævla kula i mål, det er Inger på Vippen, Bjørn i Dala, Merete i Bløyta’n, Erik i Volda, Nina på Etne, og deg - på Consto. Gutta blør for deg.
Du trenger ikke tro på meg, tro på masteroppgaven til Engebråten:
«Supporterstøtte ble trukket frem som den viktigste faktoren gjennom stort sett alle spillernes opplevelser av hjemmebanefordelen. Her kom det spesielt godt frem hvordan tilskuerne ble viktig for å gjøre at spillerne kom inn i «gamemodus» før kampen, hvordan tilskuerne underveis i kamper fikk spillerne til å yte litt ekstra, ta et ekstra løp i angrep og generelt bare gi litt mer innsats.»
Dersom du fortsatt er usikker på om de på tribunen utgjør noen forskjell, ber jeg deg se Hødd-Mjøndalen igjen. Du trenger ikke se hele, 46 sekunder fra kamp-uret viser 86.26, er mer enn nok. Hvor tror du Liens første tanker går etter målet? Lønnsforhandlinger? Egen karriere? Eliteserie eller utlandet?
Du vet svaret, enten du så kampen på stadion eller på tv.
Du gjør en forskjell!
Ole Christian
KJØP BILLETTER HER