Kråkene kommer
Etter mer enn 13 år er kællane og Kråkevingen tilbake, klare for seriekamp i Mjøndalen. Mosselukta er borte, men pølse i vaffel består. Østfoldklubben har mer enn papirindustri og sære måter å spise pølse på, til felles med oss.
Fra MIF til MFK
Moss Fotballklubb ble stiftet i 1906 under navnet Moss Idrettsforening, forkortet MIF. MIF var navnet frem til 1929, da fotball sto igjen som eneste gren, og navnet ble endret til Moss Fotballklubb – MFK. Klubben hadde sin «gullalder» fra 1977 til 1990. Bortsett fra i vårt sølvår, 1986, befant kællane seg på øverste nivå alle disse årene. De tok NM-gull i 1983, etter en begivenhetsrik kvartfinale på N. Eiker, og i 1987 kunne de kalle seg seriemestere. I løpet av perioden -77 til -87 rakk vi 12 oppgjør på Melløs og Nedre Eiker, men 22. august 1987 skulle bli siste gang på mer enn 20 år, hvor våre tradisjonsrike klubber møttes i serien.
Mens vi forlot fotballens rampelys på nittitallet, fortsatte de en tilværelse på de to øverste nivåene. Der var de helt til vi igjen møttes på Melløs, i Adecco-ligaen, den 21. juni 2009. Selv om Moss igjen slo oss, som de gjorde i august -87, var det denne gang vi som var et lag på vei opp, mens østfoldingene var på vei ned.
Nicol på rette siden
Vi spilte på andre nivå begge lag, både i 2009- og 2010-sesongen. Etter tapet på Melløs fikk vi en fin revansje med 3-1 seier hjemme etter hat-trick av Erik Midtgarden. Med seg på laget hadde han både Jokke, Kevin Nicol og Lars Granaas. De fire oppgjørene disse sesongene ga fem(!) straffer – to av de i denne kampen.
Moss slo imidlertid tilbake ved neste besøk, i april 2010. Gutta i gult og svart ble for sterke for Jokke og Martin Rønning Ovenstad, og påførte oss vårt første tap på eget, humpete gress siden juni 2009. Ibba satte 1-0, på straffe, og rakk også å brenne en straffe, før bortelaget snudde 1-0 til 1-3 på syv minutter. De kunne ta bussen hjem til Østfold med tre poeng og 1-3 i bagasjen. I samme buss satt også en fornøyd 27-åring fra Kirkcaldy. Kevin besøkte Nedre Eiker for første gang siden overgangen, og var sikkert fornøyd med sin assist på mossingenes andre mål.
I år har vi Kevin tilbake på rett side, og en ny Granaas på banen. Jokke og Martin kan få sin revansje etter 13 år.
2 x Myhre
I 2010 rykket Moss ned fra Adecco-ligaen. I 2016 nådde de bunnen, da de rykket ned fra Post Nord-ligaen, og måtte spille ett år på fjerdenivå. Klubben har hatt kjente skikkelser som Nils Arne Eggen, Per Mathias Høgmo og Arne Erlandsen i trenerrollen, og i 2021 hentet den nyansatte sportssjefen, Thomas Myhre, klubbens egen keeperlegende, den samme Thomas Myhre, som ny trener. Først som midlertidig trener ut 2021, og deretter som permanent hovedtrener fra 2022. Både sportssjef Myhre og trener Myhre, visste hva de gjorde, og fra 2023 var ærverdige Melløs stadion og mossingene igjen klar for å ta imot lag fra toppen av norsk fotball.
Vi fyrer ikke for kråkene
Moss er i år tippet langt ned på tabellen, men hadde en fin åpning på årets sesong. Etter ti runder sto de med fire seire, fire uavgjort og bare to tap. De tre siste rundene har imidlertid endt med null poeng, og en syvende plass er blitt til tiende – plassen bak oss.
Når lagene møtes på lørdag, er det to lag med en stolt historie som møtes, også mye felles historie. Gjennom to perioder har vi møttes 16 ganger i serien - og alle mjøndøler over 46 år husker nok kvartfinalen i 1983.
Vi regner med at Kinn eliminerer problemet med tvilsomme mål, og rett og slett holder nullen. Han er kanskje ikke manifestasjonen av begrepet «rolig som skjæra på tunet», men han er kald når det trengs og het når han kan. Lørdag håper vi han stenger døra, og ikke fyrer for kråkene.
Klubben derimot, åpner dørene og ønsker, sammen med gode samarbeidspartnere, alle mossinger og mjøndøler velkommen til familiedag på Consto. Her blir det en rekke gode aktiviteter, og Høyt Press fyrer opp burgergrillen før kamp.
Det meldes om busslaster, og hundrevis med gulkledde mossinger på vei til Consto lørdag. Det betyr at vi trenger ethvert tilgjengelig brunt hjerte til stede på stadion, for å sørge for at det blir balanse i etterspørselen etter pølse i vaffel og bløyta.