Lyn - Mjøndalen

Det lukter fotballhistorie av overskriften. 21.101 tilskuere så Mjøndalen mot Lyn i NM-finalen i Oslo for 55 år siden. På fredag blir vi nok ikke like mange, og Ullevaal er byttet med Nadderud, men med din hjelp skal vi kjempe oss til et bedre resultat enn i 1968.

Annonse:

To historiske fotballstorheter

Det er mye fotballhistorie som møtes på Nadderud fredag kveld kl. 19.00. Lyn er en av landets eldste fotballklubber og kan skilte med åtte NM-gull og to seriemesterskap. Halvparten av NM-triumfene kom i en og samme rekke fra 1908 til 1911, mens det foreløpig siste tok de med sin 3-0-seier over oss på Ullevaal i 1968.

Bortsett fra i -85 og -86 hadde laget fra Oslo Vest tilhold på våre to øverste nivåer helt frem til de gikk konkurs i 2010. Det året spilte vi på samme nivå for første gang siden 1996, men nevnte konkurs satte en stopper for Lyn noen uker før vi skulle ha vårt første møte.

Flesteparten av dagens spillere var derfor ikke født når lagene møttes i serien sist, den 31. august 1996. Selv Lajaab og Jokke var smågutter den gang. Ingen av oppgjørene i -96 gikk vår vei, men alt i alt har utfallet av våre kamper vært ganske jevnt fordelt med ti seire, én uavgjort, åtte tap og 34-32 i målforskjell.

Selv om konkursen markerte slutten på en lang og stolt periode, og en degradering til nivå fem – fjerde divisjon – var den også starte på noe nytt. Klubben som sang «20.000 tomme seter jubler for Lyn» solgte flere sesongkort i til sesongen i fjerde divisjon, enn de hadde til sesongen i Adeccoligaen. De 20.000 tomme setene kom i fjor tilbake i toppen av norsk fotball som Bastionen – med god hjelp av tre tidligere MIF-gutter.

Tre MIF-gutter i rødt og hvitt

Abdurahim «Ibba» Lajaab er med sine 39 år Lyns eldstemann med god margin. Marokkaneren og fotballbohemen med 15 klubber og fire land i beltet spilte på gamle Nedre Eiker stadion i 2010. Sell og Hellum var to av de første spillerne Vegard hentet fra egne, yngre rekker når de sammen med Sebastian Temte Hansen fikk sin debut på A-laget våren 2016. William Sell fikk sin debut mot Sandefjord, hvor han imponerte med å parkere den 20 år eldre og ett hode høyere Péter Kovács i samtlige hodedueller. Andreas Hellum viste tidlig frem en solid skuddfot med scoring i sin første OBOS-kamp, og huskes kanskje best for å sørge for banestorming fra MIF-støtteapparatet med sitt overtidsmål mot Arendal i 2017.

Matchvinner på sidelinjen

NB! Det aller siste møtet med Lyn utenom treningskamp, var andre runde av NM 2013. Lyn spilte da i divisjonen under oss, og vi tok oppskriftsmessig ledelsen ved Anders Karlsen allerede etter 17 minutter. Med bare ti minutter igjen fikk Lyn en mann utvist, men likevel klarte de å sikre sette inn utligningen to minutter på overtid. To innbyttere skulle likevel redde dagen for bruntrøyene – ni minutter ut i første ekstraomgang sørget Kinny for serveringen når vi kunne sette inn dagens andre, og kampens siste mål. Mannen som sikret avansement er tidligere Lyn-spiller, men står sammen med Kevin på sidelinjen fredag kveld – Bjarne Kortgaard Ingebretsen.

 

Annonse fra Obos-ligaen: