(Nest) best i klassen
En blid Jan-Remi Dalen kunne mandag kunngjøre for resten av trenerapparatet at MIFs ungdomssatsing begynner å gi målbare resultater.
For en måling gjort av NFF før helgens serierunde viste nemlig at bruntrøyene er nummer tre på statistikken over bruk av unge spillere født i 2001 eller senere. Målingen omfatter de 32 klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen, og Mjøndalen er nummer tre på denne oversikten, kun slått av divisjonskollega Stabæk (4820 minutter) og eliteserielaget Odd (4550 minutter).
For disse klubbene har satsingen på egenutviklede spillere lange tradisjoner, mens Sparebanken Øst-Akademiets utrettelige arbeid med spillerutvikling virkelig begynner å gi resultater også for Mjøndalen IF. Og nå er klubben altså nest best i divisjonen til å gi unggutta sjansen.
Glad Vegard
- Det er veldig moro, forteller hovedtrener Vegard Hansen og legger til at dette absolutt er en del av strategien Mjøndalen IF satser på.
- Adrian Hansen og Syver Skaar Eriksen begynner å bli godt etablerte spillere på dette nivået, samtidig som også Brinder Singh og Simon Appiah har fått mye spilletid og begeistret publikum med sine offensive ferdigheter. Erik Stavås Skistad har også fått en del spilletid, men dessverre slitt med skader. Frank Bamenye har også fått innhopp, og i tillegg har også Johannes Dahlby, Daniel Skare og Sander Bratvold fått debutere i OBOS-ligaen mens Andreas Fotland og Sondre Granaas begge banker på døra, sier Vegard videre.
- Og vi må heller ikke glemme Erik Hejer, som til tross for at han fortsatt har til gode å komme på banen i OBOS-ligaen leverer sterkt både på og utenfor banen i MIF, legger han til om den unge målvakten som i Sosha Makanis skadefravær har vært reserve for Thomas Kinn.
Høyere kvalitet enn tidligere
Vegard har hatt rykte på seg for ikke å være så veldig interessert i å satse på unge spillere, men er ikke enig i denne kritikken selv.
- Det er først nå vi har fått frem unge spillere som er gode nok til at de kan spille på dette nivået, forklarer han. – Nå begynner vi å se at kvaliteten virkelig er høy på de som kommer opp fra Akademiet, og viser også til at en spiller som Andreas Fotland flere ganger har vært i troppen til G16-landslaget.
Etter en pangstart på 2022-sesongen havnet MIF i en blindgate og spilte sju kamper på rad uten en eneste seier. Vegard legger heller ikke skjul på at de unge spillerne har levert et solid bidrag for at bruntrøyene skal snu den dårlige poengfangsten.
- De har kommet inn med fart, energi og ungdommelig pågangsmot og dessuten ikke vært i så stor grad påvirket av den dårlige trenden vi var inne i, sier MIFs mangeårige hovedtrener og viser til at snittalderen på MIF-benken i kampen mot Åsane var på 18,5 år.
Publikumsfavoritter
- Det er også veldig moro å jobbe med dem i det daglige. Dette er spillere som tar steg hver dag, og jeg er overbevist om at vi kommer til å se flere unggutter som slår igjennom i den brune trøya ganske snart. Vi ser også at disse spillerne har noe å tilby som publikum og supporterne vil ha, og jeg håper vi klarer å levere god, offensiv fotball på Consto Arena og bortebane ved hjelp av disse ungguttene, legger Vegard til.
MIF har som en del av strategien sin at klubben skal skape større spillersalg for å kunne opprettholde satsingen. Da er det nødvendig å utvikle gode spillere som etter hvert blir modne for større oppgaver. Og det er ikke bare spillere født i 2001 eller senere som kan være aktuelle for dette.
- Også spillere som Thomas Kinn og Sivert Øverby er to vi har sett ta store steg etter at de kom til klubben. De er begge født i 1999 og litt eldre enn de spillerne som er tatt med i oversikten her, men absolutt spillere vi håper skal bli gode nok til at vi kan selge dem videre til større klubber, avslutter Vegard.