Opp- og nedturer i Saftbygda

En velregissert fotballkamp er som en flytur med mellomlanding i Sogndal – spektakulær, fryktinngytende og ved touchdown er du først og fremst glad for å fortsatt være i live.

Annonse:

12 fantastiske overtidsminutter

Sogndal fremkaller unektelig noen fantastiske bilder for en med brunt hjerte. Samtidig skal du ha en svært selektiv hukommelse, for at de samme minnene ikke inneholder scener som utgjør en stor belastning på det samme hjertet. De to siste kampene mot de svart/hvite fra Sogndal har ikke blitt avgjort før henholdsvis 5 og 7 minutter på overtid. Med en regi som bare overgås av flyturen til og fra saftbygda. Begge målene var helt avgjørende for henholdsvis opprykk og å beholde plassen. Datoene 28. august 2018 og 28. desember 2020 inneholder noen av fotballens mest minneverdige øyeblikk for undertegnede, som var heldig nok til å oppleve begge live. Jeg satser på at den 27. er likeså bra som den 28., og tar turen vestover denne gangen også.

Bygdeklubben ved Sognefjorden

Sogndal, eller Sogndalsfjøra som tettstedet egentlig heter, huser drøye 4000 mennesker, mens det i Sogndal kommune bor litt over 12000. Klubben er, sammen med Mjøndalen, en av svært få bygdeklubber som har klart å etablere seg blant landets beste klubber. 

Siden 1977 har de befunnet seg i en av de to øverste divisjonene, med mange besøk på øverste nivå, sist i 2017. De har hvert år etter nedrykket plassert seg på 3.-6. plass, og med det fått kvalifiseringsspill samtlige fire år i OBOS. Kun ett av årene har de nådd kvalikkampen mot Eliteserielaget – romjulen 2020 på Intility mot Mjøndalen. De var i Eliteserien frem til klokka viste 88 minutter, da en gammel Sogndalspiller, Ole Amund Sveen, satte utligningen i mål. Ni minutter senere sendte Nakkim de munnbindkledde, brune supporterne på tribunen til himmels. 

Et godt hode, på begge sider.

Nakkim har siden romjulskampen 2020 fått seg en ny stopperkollega. Adrian fikk noen kamper i Eliteserien i fjor, og har i år vært førstevalget som Markus sin makker i forsvar. Sensommeren 2018 kom Adrian ned bakkene fra Konnerud, og fant seg til rette på den vintergrønne matta på Solløs. På drøye 14 dager gikk han fra å tape 3-2 for Svelvik i rødt, til å slå samme Svelvik 9-2 i brunt. For oss som også har fulgt rekruttkampene, har det vært lett å se en stor utvikling fra den lange, hengslete ungdommen til den robuste og rolige spilleren vi ser i dag.

Om jeg tenker midtstoppere og Mjøndalen, får jeg opp blodige bandasjer, ville blikk og baller som krangles ut av eget felt, eller inn i motstanders mål. Ofte med det resultat at en eller flere mot- eller medspillere ligger igjen i gresset. Adrian har en ro og et overblikk som gir rom for mindre blodige løsninger. En unggutt med et fotballhode som virker svært godt både på innsiden og utsiden. Konnerudgutten har scoret en del mål i Norsk Tipping-ligaen for MIF 2, men hans første for A-laget har ikke kommet ennå. Han må gjerne kopiere stopperkollega Nakkim mot Sogndal, men det er ikke nødvendig å vente til det 97. minutt.

Kampstart Sogndal-Mjøndalen er klokken 18.00. Om du ikke kommer deg Fosshaugane Campus, kan du se kampen på ES+/TV2 Play.

 

Annonse fra Obos-ligaen: